Rynning ble innsatt som prest i Strøm kirke i 1797 og satt i stillingen til sin død. Totalt ble dette 60 år. At han ble prest har også en historie, I denne inngår to danske prinser. Han var nemlig sønn av Prost Menz Rynning i Vinger (som også har vært prest i Strøm, 1743-1764). Menz Rynning døde nemlig fra en barneflokk på 9. Disse to danske prinsene møtte denne under en overnatting på Kongsvinger. De sørget med det for at den eldste sønnen til Menz fikk prestestilling i Vinger mot at han skulle ta seg av resten av barneflokken. Det gjorde han så godt at flere av dem ble prester. Erik C. Rynning var byggherre både for hovedbygningen på prestegården og den nye kirken. I så måte en viktig og betydelig person i Strøm kirkes historie. Prestefruen var datter av biskop Fredrik Julius Beck i Aker (som besto av nåværende Oslo, Tunsberg, Borg og Hamar bispedømmer). Biskop Beck var en sentral skikkelse i forbindelse med hendelsene på Eidsvoll i 1814. Han var bl.a. en av de 21 som møtte til stormannsmøtet på Eidsvoll 16. februar samme år. Det var dette møtet som bestemte at det skulle kalles inn til riksforsamling. Selv var han ikke en av Eidsvollsmennene, men allikevel hadde han en sentral rolle under riksforsamlingen. Han var også den norske kirkes prima, og som det kronet han Karl Johan i Nidarosdomen. Datteren til denne historisk prominente mannen levde altså sitt liv som prestefrue på Strøm og er begravet innenfor muren hos oss. Presteparet Rynning hadde 8 barn. Biskop Beck var fadder for flere av disse. Datteren Mentzine ble gift med sønnen til Eidsvollsmannen Hieronymus Heyerdahl. En kan se for seg at det har vanket mange «ruvende» skikkelser i både kirken og på prestegården i Rynning sin tid.
Om Rynning sies det at han daglig spiste en tallerken havrevelling til frokost. Han skal ha vært en god prest men en smule bråsint. Kunne også være i stand til å dele ut en kilevink, slik som f.eks. da skyssgutten ikke hadde orden på seletøyet. Men det leses også at han ble raskt blid igjen.
Prestefruen var også av den strenge sorten men allikevel snill, og da særlig mot de fattige. Det var hun som besørget pianospillet til salmesangen.
Rynnings gamle bibel fra 1550 ligger utstilt i kirken. Den ble solgt på auksjon 1858 men ble senere gitt tilbake til kirken.
Det var prestens nevø Conrad Irgens Rynning som i 1862 etablerte Skarnes dampsag. Sammen med jernbanestasjonen dannet dampsaga grunnlaget for at Skarnes vokste fram som et tettsted.
Familien Rynning satte varige spor etter seg i Sør-Odal. Men beklageligvis er skriften på støttene til herr og fru Rynning nå nesten uleselig.